Search

Περνώντας από την Διεκπεραίωση στη Δημιουργία

Μία πολύ μεγάλη επιθυμία του ανθρώπου είναι το να είναι ελεύθερος. Μία επιθυμία που σπανίως όμως την κάνει πράξη, διότι είναι κάτι που ενώ το θέλει, τελικά δεν το θέλει. Πέραν του ότι ο άνθρωπος είναι δέσμιος του χρόνου και των περιστάσεων -στην καλύτερη περίπτωση- ο άνθρωπος πολλές φορές είναι δέσμιος της συνήθειας ή ακόμη καλύτερα τρομαγμένος μπροστά στην ιδέα της αλλαγής. Οπότε η στασιμότητα ή μάλλον η συνήθεια φαντάζει ως ο πιο ασφαλής τρόπος για να ζει ή καλύτερα να επιβιώνει κάποιος. Λέω επιβιώνει, διότι, επί της ουσίας, δεν ζει. Δεν μπορεί να ζήσει πραγματικά κάποιος εάν φοβάται την αλλαγή και μένει στην συνήθεια, απλά επιβιώνει.


Ίδιον του κόσμου μας σήμερα είναι η αλλαγή, η ραγδαία μάλιστα, πώς να ζήσει κάποιος, όταν παραμένει δέσμιος της συνήθειάς του; Η ανελευθερία αυτή προκύπτει από τον ίδιο τον νου του, καθώς πολύ εύκολα ο νους του ανθρώπου δημιουργεί πολύ εύηχες και βολικές δικαιολογίες, για να μπορέσει ο άνθρωπος να υποφέρει τον στάσιμο εαυτό του μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.


Η συνήθεια, λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη ανελευθερία του ανθρώπου. Ο λόγος που είναι η μεγαλύτερη, είναι διότι δεν είναι απλά ανελευθερία αλλά είναι και επιλογή. Για παράδειγμα ο χρόνος είναι και αυτός μια μορφή ανελευθερίας, ωστόσο τον παράγοντα αυτόν ο άνθρωπος δεν μπορεί να τον ελέγξει -τουλάχιστον έτσι νομίζει. Με την συνήθεια τα πράγματα είναι διαφορετικά, η συνήθεια είναι προσωπική επιλογή αποκλειστικά και μόνο, είναι τρόπος ζωής. Ο λόγος που επιλέγεται είναι διότι είναι πάντα η εύκολη και η ασφαλής λύση, μα ποτέ από την εύκολη λύση δεν προέκυψαν σπουδαία πράγματα. Η ζωή χρειάζεται αγώνα και σκληρή δουλειά, οι δυσκολίες υπάρχουν άλλωστε για να δοκιμάζονται οι δυνατότητες του ανθρώπου, αδύνατο δεν υπάρχει, γιατί όρια δεν υπάρχουν. Η εύκολη λύση, λοιπόν, προκαλεί αδράνεια και αδυναμία, αντίθετα τα δύσκολα κάνουν τους ανθρώπους δυνατούς.


Ο ρόλος της αλλαγής είναι καταλυτικός, διότι δείχνει πως ο άνθρωπος έχει την δύναμη να ξεφύγει από το παρελθόν και την συνήθεια και να βαδίσει ελεύθερος στο μονοπάτι αυτό που κάποιοι -ίσως και απλοϊκά- ονόμασαν ζωή. Συνήθεια σημαίνει διεκπεραίωση, αλλαγή σημαίνει δημιουργία. Όταν είσαι σε θέση να αποδέχεσαι την αλλαγή, -πολλώ δε μάλλον όταν την επιζητάς- τότε μπορείς να θεωρείσαι κύριος του εαυτού σου, αντίθετα όταν προσκολλάσαι στην συνήθεια και ούτε καν ρωτάς γιατί, τότε αποτελείς απλά ένα πιόνι, μια μαριονέτα. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν αλλιώς ή τουλάχιστον νομίζουν πως δεν μπορούν, διότι κάποιοι άλλοι του φύτεψαν αυτήν την άποψη στο μυαλό τους και την νομίζουν για δικιά τους.


Για την ελευθερία, λοιπόν, πρέπει να μάχεται ο άνθρωπος. Ο καθένας έχει την δική του, την μοναδική του ελευθερία και για αυτή πρέπει να αγωνίζεται, δίχως όμως να δημιουργεί ουτοπικές ελευθερίες, για να ξεγελά πειστικά τον εαυτό του. Αντίθετα, οφείλει να προβεί σε προσωπικές τομές, για να την επιτύχει, να συντρίβει την συνήθεια, να συντρίβει το εύκολο και το βολικό και να παλεύει για το ανώτατο αγαθό, χωρίς να ξεγελιέται, όταν μια κατάσταση θυμίζει ελευθερία. Πολλές φορές χρειάζεται να συντρίψει κομμάτια του εαυτού του, τα οποία είναι βολικά βαλμένα, και στην θέση τους να οικοδομήσει νέα.


Γιατί να γίνουν όλα αυτά; Μα για την ελευθερία. Τι θα πει ελευθερία;


«Αυτό θα πει ελευτερία, συλλογιζόμουν. Να ΄χεις ένα πάθος, να μαζεύεις χρυσές λίρες, και ξαφνικά να νικάς το πάθος και να σκορπάς όλο το έχει σου στον αγέρα!»


Αυτές οι λέξεις το Νίκου Καζαντζάκη αποτυπώνουν την ουσία της ελευθερίας, η οποία δεν είναι απλά μια κατάσταση, μα και ένα συναίσθημα, τόσο ανθρώπινο που ξεπερνά τα όρια του υπαρκτού κόσμου.


-Μηνάς Στραβοπόδης

Recent Posts

See All

Με το πρώτο τσούγκρισμα

2 ποτήρια ούζο με μπόλικο πάγο δίπλα-δίπλα… Με το πρώτο άγγιγμα, ακούγεται ένας κρότος, ένας ήχος που φωνάζει, φωνάζει θάλασσα. Το τσούγκρισμα, εκείνη η χειρονομία που σημαίνει την κυριαρχία της αισιο

Εκτός Ελέγχου

Ένας τίτλος που μοιάζει να έχει βγει από σειρά τρόμου, κάποιον Κόκκινο Κύκλο ή κάποια Δέκατη Εντολή. Και το τρομακτικό είναι πως, αυτή η πρώτη σκέψη δεν πέφτει και πολύ έξω. Η μέθοδος Επαγωγική ή παρα

Quarantined

Πέρασε καιρός από την τελευταία «μοιρασιά»… «Μοιρασιά» σκέψεων, συναισθημάτων, τετράγωνης - στρογγυλοποιημένης λογικής. Εξελίξεις σε κρατούν πίσω, υποχρεώσεις και άγχη σε προσγειώνουν από το ροζ σου σ